Bijzonder tripje naar Emmen

De animo voor een 300 km verre reis naar Emmen om daar in de XIIe test van Empty Brains te participeren was door allerlei omstandigheden nooit erg groot en uiteindelijk viel zelfs de helft nog af, zodat er een “selectie” van vijf man resteerde, die precies paste in de door Stupe bestuurde “spelersbus”. Wat dat betreft leek het verdacht veel op het uitstapje van Arko Hoondert, Danker Rijk jr., Matthijs van Roemburg en Wiebe Scheffer, die in het weekend van 14 en 15 februari 2004 in het autootje van Peter Korevaar met zes spelers van RCC een coltswedstrijd in Drachten gingen spelen. Een krat bier mee voor de heenreis, tot diep in de nacht op stap, een Friese schone aan de haak en de volgende dag nipt met 15 – 17 onderuit. Een onvergetelijk uitstapje volgens het verslag in clubblad nummer 3 van maart 2004.

De start was ook nu onvergetelijk en als vanouds. Buuze, die pas op het allerlaatste moment was geselecteerd, miste het vertrek en moest van zijn bedje worden gelicht. Dat leverde al een fikse vertraging op, dus tijd om de in het clubhuis klaarstaande sporttas op te halen ontbrak, maar gelukkig had Patrick een extra paar passende schoenen.

Met Tovaal waren we slechts een keer noordelijker in het land geweest toen op 18 december 1994 in een bekerduel in Gorredijk met 5 – 55 werd afgerekend met Wrotters. Bijzonder dus om plaatsnaamborden als Harderwijk, Zwolle en Hoogeveen te passeren. Voor zover dat mogelijk was tenminste, want het werd steeds mistiger en de temperatuur daalde tot 0°C.

Bij R.C. Emmen werden we met open armen ontvangen door Gerald Oost en zijn Drentse en Engelse teamgenoten, die met veel plezier terugkeken op de ontvangst van vorig jaar in Goes.

Na een aantal jeugdwedstrijden mochten we de koude wei in. Tovaal 2 aangevuld met spelers uit Delfzijl, Dwingelo, Groningen, Emmen en Edwin Broere van DIOK 2, die zijn carrière ooit startte bij R.C. Emmen. Het werd een leuke pot met veel try’s, die uiteindelijk iets van een 42 – 36 zege voor Empty Brains opleverde. Patrick en Buuze op de eerste rij, Harry daarachter en Stupe als nummer 8. Ernest was als winger dicht bij zijn eerste try, maar had de pech dat er op een meter of vijf voor de trylijn nog een tegenstander van 2.08 m op zijn rug sprong.

Na afloop werden we prima ontvangen in het knusse clubhuis van R.C. Emmen. Veel teamfoto’s aan de wanden, waarop zelfs Giel Nusselder nog te zien was en de naam van Tieme Bos op het wat provisorische bord met de namen van voorzitters en ereleden van de in 1984 opgerichte club. Iedereen kon zich tegoed doen aan chili con carne en bier en het leverde een aantal goede contacten op. Zowel DRC Phoenix als RC Emmen willen op korte termijn wel eens in Goes spelen en Paul en Ritchie van Braintree willen Tovaal komen versterken tijdens de trip naar Liverpool en hadden nog prima ideeën over de leukste tegenstanders en clubs in de stad aan de Mersey. We kregen weer een vaantje en een T-shirt en Harry deed de toezegging om in 2017 of 2018 met een meer dan compleet team naar Braintree af te reizen voor een volgende confrontatie.

De technische man van Emmen kreeg het zelfs nog voor elkaar om beelden van Wales – Zuid-Afrika op het scherm te krijgen en tegen achten aanvaardden we, met een vol kratje bier, de terugreis. Geloof het of niet, het was een prachtig uitstapje.

Ontwerp en realisatie Nilsson

Rugbyclub Tovaal  |  Sportpark Het Schenge  |  Geldelozepad 5j  |  4463 AJ Goes  |  E info@tovaal.nl