Bye, bye vakantietijd, Hallo competitietijd!

Namens de jeugdcommissie starten alle jeugdleden van Tovaal het nieuwe rugby seizoen met een gezamenlijk ontbijt. Onder het genot van de warme ochtendzon kijk ik van een afstandje mee naar  jonge (5 jaar) en oude (18 jaar) jeugdleden die met hun volle bordjes (witte en bruine bammetjes gevuld met gezonde vleeswaren of zoetigheid) en hun glaasje melk klaar zitten om in de aanval te gaan.
Links en rechts om mij heen hoor ik wat geroezemoes van ouders die, elkaar na 6 weken weerzien, gezellig aan het bijkletsen zijn. Broertjes en zusje rennen rond op het rugbyveld en vanuit de keuken hoor ik ook allerlei vrolijke geluiden…..het is gewoon een en al gezelligheid @ GRC Tovaal.
Op deze prachtige nazomer dag is het toch ook tijd om ‘afscheid’ te gaan nemen van enkele zaken waarvan we afgelopen zomer zooooo van genoten hebben met z’n allen.
In het geval van de boys;  “bye, bye” vakantiebaantjes , “bye, bye” vakantieliefdes, “bye, bye” gameconsole, “bye, bye” lang uitslapen (i.i.g. totdat ‘moeders me wakker komt maken om te kijken of ik nog adem’), “bye, bye” uitgaan met je vrienden totdat de vogels gaan fluiten en “bye, bye” freedom.
En in het geval van ons, de ouders; “bye, bye” hangjongeren op de bank, “bye, bye” pubers met een attitude, “bye, bye” volle wasmanden, “bye, bye” zes weken vrijheid en “hallo” regelmaat en structuur……wat hebben wij jullie twee gemist!

De drie oudere jeugdteams (Cubs, Junioren en Colts) van Tovaal spelen vandaag ook allen hun 1ste competitiewedstrijd thuis. Met maar twee kleedkamers tot onze beschikking in ons clubhuis was het een gestroomlijnde wisseling van de wacht qua ouders en spelers van Tovaal en alle tegenpartijen.
Ondanks enkele geblesseerde spelers kunnen we vandaag met de Colts toch de wedstrijd starten met 18 spelers tegen de Octopus. Vooraf was Tovaal niet bekend met de speelwijze en kracht van Octopus, maar werd er als regerend Bowl Landskampioen uiteraard besloten om uit te gaan van onze eigen kracht en ons gameplan.

De warming-up werd geleid door de geblesseerde CIOS-er in spé en door gebrek aan vrije kleedkamer ruimte noodzakelijk maar professioneel uitgesmeerd over 60 minuten. Hierdoor hadden we ook nog ff tijd voor de officiële seizoensfotoshoot en om 13.00 uur konden we na de wedstrijd van de Junioren gelukkig direct het veld op.
De eerste 10 min begonnen voortvarend en in hoog tempo, alsof de zomervakantie er niet geweest was. In afwisselend spel met 3 kwarten, voorwaartsen en wéér de 3 kwartlijn van Tovaal werd Octopus volledig overrompeld en maakte Meeuwes op snelheid over de wing de 1ste Tovaal try.
Balbezit werd eenvoudig behouden of snel heroverd, rucks werden gewonnen en de samenwerking in het team was als vanouds.
Na 9 min was het wéér raak en was het Kjell die vanuit een rommelige spelsituatie de bal ontving en met zijn bekende explosieve eerste 15 meters door de Octopus 3 kwartlijn verdediging denderde. Thijke zette de stand met een conversie op 12-0.
Octopus was wakker geschud en Tovaal kreeg waarschijnlijk het idee dat het wel een makkie was.
Maar in de 16de min waren het de voorwaartsen van Octopus die doordrongen tot in de 5 meter van Tovaal. De voorwaartsen van Tovaal waren niet op tijd terug en er werd onvoldoende gecoördineerd en fel verdedigd, 12-5. Na een snelle en mooie tegen try van Damon in de 17de minuut waren het in de 18de min wederom de voorwaartsen van Octopus die opnieuw de verdediging van Tovaal wisten te verrassen.
Na deze rommelige gelijk opgaande fase van de wedstrijd en een terecht afgekeurde try van Tovaal, bleef het Colts spel dit keer wel op niveau en hoog tempo.
Mike zijn extra zomertrainingen waren goed zichtbaar in de wedstrijd. Zeker de 30 meter terreinwinst winst op volle snelheid en met side steps werden door het publiek terecht met verwondering en enthousiasme begroet.
Na goed werk van Thomas vanuit de scrum, opvolging van het fasen spel was het Mark die zorgde voor de 22-10 en kort daarna was het Meeuwes die vlak voor rust zorgde voor een grotere voorsprong en de ruststand 27-10.

Met de kersverse nieuwe aanvoerder, Raf Raas, werd door de trainers ook het zelfstandig ‘lezen van de wedstrijd’ en de gestructureerde analyse van de tegenpartij en tegen tries geïntroduceerd. Afspraak in de rust; gameplan handhaven, tempo en druk opvoeren.
Het duurde dan ook geen minuut in de tweede helft waarbij balbezit vanuit onze eigen 22 door Timo op topsnelheid over de rechterwing optimaal werd benut tot zijn eerste try van dit seizoen.
De eerstvolgende snelle line out werd opgevolgd door een snelle 3 kwartlijn aanval waarna Kjell opnieuw drie Octopus tackles ontweek en eigenhandig zorgde voor de 39-10.
Wat Mike de eerste helft deed, voerde tweede rij-er Tijn uit in de tweede helft. Hij boekte prachtig 30 meter terreinwinst met zijn ‘winger snelheid’, dwars door het midden van het veld en zorgde ook voor het veilig stellen van balbezit.
Vanaf de 11de min in de 2de helft was het tijd voor het “Raf Raas kwartiertje”; side steppend naar 44-10, met de afronding na goed voorwaartse spel naar 51-10 en sprintend vanuit onze eigen 22 mater achter Shane, Pim en Mark aan, tot in de 22 van Octopus zorgde hij voor prima opvolging en zijn 3de try van de wedstrijd op rij, 56-10.
In de 29ste min maakte Kjell ook zijn 3de try en zette de eindstand van deze zonnige 1ste competitiewedstrijd in de boeken op 61-10.

Ontwerp en realisatie Nilsson

Rugbyclub Tovaal  |  Sportpark Het Schenge  |  Geldelozepad 5j  |  4463 AJ Goes  |  E info@tovaal.nl