Duidelijke zege in Breda

De senioren reisden met twee reserves en één verzorgster naar Breda voor het uitduel tegen Breda 2, dat eerder in het seizoen thuis met 43 – 17 was verslagen. De gasten drukten in dat duel drie try’s in de laatste vijftien minuten. Vlak voor de kick-off arriveerde ook een trio supporters, dat kort daarvoor een boerenomeletje had verorberd in restaurant Bij de Molen.

 

Tovaal startte overdonderend, want Henry Schot scoorde al binnen een minuut. Kort daarop was er een break van Jorian Broekmeijer, die nog geen try opleverde en minuut later was er een moment van volledige verslapping bij zo ongeveer alle Tovalers. Een Breda-speler besloot het vanaf de middenlijn maar eens op een lopen te zetten en hem werd geen strobreed in de weg gelegd. Op zijn route naar de trylijn werd hij af en toe nog eens op zijn schouder geslagen of aan z’n shirtje getrokken, maar de dartele rush eindigde vlak bij de palen achter de trylijn. De conversion was dus ook raak en Tovaal stond zowaar met 7 – 5 achter. Na een vlot genomen kick van Ernst Berman boog Maghiel Hanse de achterstand nog voor  rust om in een 7 – 10 voorsprong. Sam benutte de conversion en kreeg kort daarop een knietje tegen zijn hoofd, waardoor ook Angelika in actie moest komen. Oplappen lukte niet, dus mocht Mac de wei in. Het koffertje van Angelika was nog niet dicht of Maarten op ’t Hof meldde zich bij de zijlijn, waarna Rik Markusse ook al voor rust aan de slag mocht, waarmee de reservebank al volledig leeg was.

Na rust werd het duel snel beslist. Henry Schot drukte er nog eentje, Maghiel volgde zijn voorbeeld en in de 58e minuut volgde het hoogtepunt van de middag. De toeschouwers  waanden zich even op Twickenham of Murrayfield, want ze waren getuige van een op derdeklasseniveau zelden vertoond hoogstandje. Breda had de bal ter hoogte van de middenlijn uitgekickt en van beide teams kwamen de voorwaartsen aangesloft voor de lineout, maar Het Kreng verraste vriend en vijand. Hij gooide de bal quick naar Ernst, die hem gelukkig begreep en langs de verbouwereerde, aansloffende voorwaartsen richting Breda-trylijn liep. Zo ongeveer dezelfde route als bij de try van Breda in de eerste helft met dezelfde gebrekkige tegenstand. Hij besloot de conversion ook maar zelf te nemen en benutte uiteindelijk de drie laatste, dus ook die van Jorian, waarmee de stand op 7 – 36 kwam.

Langs de lijn was het ook gezellig met de nodige coryfeeën. Oud-bondscoach Piet Paul was present, evenals Oud-Blue Diamond en huidig REL-voorzitter Thierry Bayle en Wim van Houwelingen, die een dag eerder 80 jaar was geworden, kon ook hartelijk lachen om de schuine moppen die tussen de bedrijven door werden verteld.

Door die Brabantse gezelligheid langs de lijn viel het bij velen amper op, dat het duel eenzelfde scenario kreeg als het heenduel in Goes. Breda 2 drukte nog twee try’s in de slotminuten, waardoor er een 17 – 36 eindstand op het scorebord verscheen.

Ontwerp en realisatie Nilsson

Rugbyclub Tovaal  |  Sportpark Het Schenge  |  Geldelozepad 5j  |  4463 AJ Goes  |  E info@tovaal.nl