Oprichters en oud-Tovalers zien spannende pot

Vooraf was al duidelijk dat het thuisduel tegen URC 2 de eerste serieuze confrontatie zou worden voor de senioren in deze competitie. Oprichters en oud-spelers waren opgetrommeld om dat in het jubileumjaar van nabij mee te maken en het was ook nog eens prachtig weer. Sander kwam zelfs op de fiets vanuit ’s-Gravenhage, Ponto  en De Neus “elektrisch” vanuit De Zak, maar dat was meer met het oog op de terugtocht, die Jean-Baptiste overigens via het spoor aflegde.

De reserves van URC, nog niet zo heel lang geleden actief in de ereklasse, waren op volle sterkte naar sportpark Het Schenge afgereisd en kenden een goede start. Er zat geen zwakke plek in het team en de 0 – 5 voorsprong na een kwartier was dan ook volledig terecht. Tovaal kwam er aanvallend ondanks de felle zuidenwind in de rug nog niet aan te pas en na het uitvallen van Jan-Joost (met twee diepe kerven op het voorhoofd, waar de schrammetjes uit Chatêauneuf-sur-Loire bij in het niet vielen) en Maarten (Pûûpe) zag het er somber uit voor het verdere verloop van de wedstrijd. Vanuit een penaltykick verkleinde Thomas de achterstand echter tot 3 – 5 en drie minuten voor rust kwam Tovaal via een try van Piotr en een conversion van Thomas echter volkomen onverwacht op een 10 – 5 voorsprong.

Kort na rust vergrootte Jens de voorsprong  tot 15 – 5, maar referee Van Harn had een voorwaartspassje gesignaleerd. Daar was geen TMO voor nodig en gelukkig ontbrak die verderop in het duel ook. Beide teams bleven aan elkaar gewaagd, het kwik steeg tot 24 °C en URC 2 scoorde de gelijkmaker: 10 – 10. De conversion vanaf de zijlijn belandde gelukkig op de lat.

Daarna begon Jordan de show te stelen en het publiek genoot van het rappe kereltje, die in zijn eentje de hele defensie van URC dol draaide. Direct na de gelijkmakende try van URC 2 bracht de Schot de bal weer in het spel. Binnen een paar tellen was hij alweer in balbezit en met een slim kickje verschafte hij zichzelf een vrije doorgang naar de trylijn: 15 – 10. Vervolgens begon URC2 enorm te pressen. Tovaal hield lang stand, maar bezweek met nog een minuut of vijf op de klok: 15 – 15. Een snel uitlopende Van Stee jr. verstoorde de concentratie van de Utrechtse kicker net voldoende om de bal volledig te laten afzwaaien. Een gelijkspel leek het hoogst haalbare, maar Jordan schudde in de slotminuut nog een trucje uit zijn mouw. Als een springveer danste hij tussen de zware Utrechtse verdedigers en hij had aan een klein gaatje genoeg om de winnende try te drukken, die door Thomas nog met twee extra punten werd opgehoogd. Eindstand: 22 – 15. Geen bonuspunt, maar toch een fraaie overwinning.

Na afloop waren er oesters, bier en veel sterke verhalen…………

Volgende week RRC 2 uit.

Ontwerp en realisatie Nilsson

Rugbyclub Tovaal  |  Sportpark Het Schenge  |  Geldelozepad 5j  |  4463 AJ Goes  |  E info@tovaal.nl