Rugby Development Day Mini's Breda

Vorig seizoen kreeg de regionale talentontwikkeling van de jongste ambitieuze Tovaal jeugd een flinke tegenslag te verwerken met het imploderen van de organisatie waarbij Tovaal toen voor hen was aangesloten. Gelukkig zijn er vervolgens door de club de juiste stappen gezet om herhaling te voorkomen.

Zodoende konden Gido, Dook, Isa, Joren, Finn en Timo op zaterdag 30 september 2017 meedoen aan een door de Rugby Academie Zuid georganiseerde Rugby Development Day (RDD) in Breda. De Rugby Academie Zuid omschrijft haar visie en doel als volgt.

Visie   
We willen spelers vaardigheden geven om rugbysituaties snel te herkennen en adequaat te reageren op de tegenstander. De spelers passen de vaardigheden toe om de geboden ruimte te gebruiken. Spelers ontwikkelen snelheid in denken en in handelen.
We willen creatieve spelers opleiden en ze de vrijheid geven om adaptief te spelen waardoor zij verantwoordelijkheid nemen en bereid zijn om initiatief te nemen.

Voor de training betekent de visie dat we werken vanuit eenvoudige tot meer complexe situaties. De relatie met de spelers is gebaseerd op respect en vertrouwen.

Doel
De RDD-­bijeenkomsten hebben een aantal doelen. Hieronder een korte beschrijving van de doelen die gesteld zijn.

Ontwikkelen van spelers èn trainers staat centraal op de RDD’s. In vier dagen kan je van een speler of trainer geen internationale topper maken. Wel is het mogelijk om de spelers en trainers een nieuwe vaardigheid aan te leren.

Vanuit het ontwikkelen van spelers en trainers willen we ze enthousiast maken om meer te gaan trainen en de ambitie te laten groeien om zich (door) te ontwikkelen naar een speler voor Oranje en/of een toptrainer.

Als de spelers enthousiast zijn en zich te ontwikkelen richting de (jeugd)selecties moeten ze meer en beter gaan trainen. Dit is mogelijk op de Rugby Academy Zuid en daarom is het derde doel talentvolle spelers te identificeren. Als de spelers doorstromen naar de junioren kunnen ze uiteindelijk via de RDD’s geselecteerd worden voor Jong Oranje.

Het RDD-platform is de enige manier om in een jeugdselectie te kunnen komen.

Voor spelers in de Mini leeftijd lijkt dat wellicht allemaal wat prematuur, maar er werd invulling aan gegeven op een manier die passend is voor hun nog jonge leeftijd.

In de ochtend werden de spelers gedurende bijna twee uur zeer intensief getraind door een gedreven groep trainers. Het thema van de eerste dag was "de Aanval".

In het clubgebouw van de Bredase Rugby Club was ondertussen een gezonde lunch in gereedheid gebracht voor de jongens en meiden. Na afloop daarvan kregen de kinderen nog een interessante presentatie te zien over de Rugby Academie Zuid.

Vervolgens was het weer terug de regen in om nog anderhalf uur lang het geleerde in de praktijk te brengen in diverse wedstrijden.

Aan het eind van de dag werden per geboortejaar drie Rugby-toppers uit de groep naar voren gehaald om - nog steeds in de stromende regen - in het zonnetje gezet te worden. Vanuit de trainersgroep hadden we al begrepen dat alle vijf Tovaal deelnemers in positieve zin opgevallen waren en dat bleek ook toen een doodvermoeide maar apetrotse Finn en Timo naar voren mochten komen.

Een topdag kortom.

Foto's van deze dag zijn terug te vinden in ons foto album.

Tekst: Jeroen Ammerlaan.

Ontwerp & realisatie: Nilsson communicatiekunstenaars

Rugbyclub Tovaal  |  Sportpark Het Schenge  |  Geldelozepad 5j  |  4463 AJ Goes  |  E info@tovaal.nl