Veel records, maar onverwachte nederlaag in Nieuwegein

Terwijl in Roosendaal Bekaro en Hookers 2 de strijd om de titel in de derde klasse Zuid beslisten, speelde Tovaal in Nieuwegein de eennalaatste uitwedstrijd van het seizoen. Omdat er niets meer op het spel stond – de derde plaats kan Tovaal niet meer ontgaan – en de thuiswedstrijd redelijk simpel met 84 – 0 was gewonnen, kreeg een aantal spelers van het tweede team speeltijd van trainer Brian Hendry, die de wedstrijd overigens wegens het afmelden van de beoogde referee zelf zou fluiten. De thuisclub bracht twaalf spelers binnen de lijnen, die de afstraffing in Goes hadden moeten ondergaan. Oud-Tovaler Thomas de Koster, die in Goes op de scrum-half de lijnen uitzette, moest geblesseerd toekijken.

Direct na het eerste fluitsignaal sneuvelden er twee records. Pieter Blankenburgh was op een leeftijd van 53 jaar en 69 dagen de oudste debutant ooit bij de Goese Rugbyclub Tovaal en verdreef daarmee Sjoerd van Benthem, die dat met een leeftijd van 51 jaar en 63 dagen sinds 8 november 2015 in handen had, van de eerste plaats. Stupe was er overigens niet bij, omdat hij zijn dochter Anne in Hoek van Holland wilde zien debuteren in het team Hookers/Oemoemenoe, waar ze overigens niet in actie kwam.

De wedstrijd zelf dan. Die verliep niet best. Bij rust keek Tovaal tegen een 13 – 0 achterstand aan.

Pieter kon van één record slechts veertig minuten genieten, want Patrick de Ruiter werd vervangen door good old Ron Burgs en die tikte al 53 jaar en 339 dagen aan. Werd het van Ron weer zo’n entree als destijds op 12 mei 1985 in Heerlen? Toen hij de incomplete spelersbus op de motor achterna reed, maar in de tweede helft niet voor de ommekeer in de wedstrijd wist te zorgen? Nee, in eerste instantie niet. Ernst en Sam brachten Tovaal terug tot 13 – 7 en er kwamen kansen op meer. Even later scoorde Nieuwegein echter twee keer en pakte daarmee het eerste aanvallende bonuspunt van het seizoen. Referee Hendry deelde nog rood uit aan een tegenstander en later ook nog eens geel, maar ondanks de entree van Eus van Dijk, ook al 53 jaar, kwam Tovaal niet verder dan een try van captain Jan Otte: 23 – 12. Met 13 man wist Nieuwegein echter nog een keer te scoren en de eindstand vast te leggen op 28 – 12.

In Roosendaal viel op dat moment ook de beslissing. Bekaro, iets meer dan een jaar geleden op eigen veld door Tovaal nog afgedroogd met 0 – 46, versloeg het door Ray Blackburn getrainde Hookers 2 met 25 – 12 en heeft de titel voor het grijpen.

Ontwerp en realisatie Nilsson

Rugbyclub Tovaal  |  Sportpark Het Schenge  |  Geldelozepad 5j  |  4463 AJ Goes  |  E info@tovaal.nl