Vertier en mooie duels in Marseille

Afgelopen weekend vonden de beide halve finales van de Top14 plaats in Marseille. Na een vlotte vlucht vanaf Brussel arriveerden we om een uur of een in Un Mas en Ville, een prachtige B&B op een kwartier lopen van de Vieux Port, waar duizenden supporters van vooral Stade Rochelais en Clermont Auvergne rondliepen. Er was genoeg te beleven in het Top14-dorp en in de barretjes in de buurt. OM 21.00 uur was het Stade Vélodrome zo goed als uitverkocht voor de eerste halve finale tussen Toulon en Stade Rochelais, dat de reguliere competitie met een ruime voorsprong had afgesloten. Twee overgebleven tickets kregen we niet verkocht, maar we maakten er toch nog iemand blij mee en tijdens de wedstrijd leek Stade Rochelais eenvoudig op weg naar de eerste finale in haar bestaan tot Aguilon bij een 15 – 6 voorsprong uit het veld werd gestuurd na een tackel op O’Connor. Via penalty’s van Halfpenny kwam Toulon langszij een paar seconden na de hooter schoot de 20-jarige Belleau Toulon naar een 18 – 15 zege.

Bij de Vieux Port was het tot ver na middernacht gezellig en bij Marengo, een leuk barretje bij onze B&B, eveneens.

Zaterdagochtend kreeg blauwgeel meer en meer de overhand en na wat oesters, tapas, een lunch bij Marengo met Camille en een duik in het B&B-zwembadje weer vanaf Notre-Dame-du-Mont met de metro naar het Stade Vélodrome voor het duel tussen Clermont en Racing92. Clermont maakte de favorietenrol volledig waar, maar ook hier leek een rode kaart voor Flip van der Merwe, zijn broer Francois speelde niet bij Racing92, het duel te gaan kantelen. Carter benutte de penalty, maar een slimme try van Lopez knakte de Parijzenaars, die meteen kansloos waren. In de laatste tien minuten scoorden ze weliswaar nog drie try’s, maar dichterbij dan 37 – 31 kwamen ze niet. De fans van Clermont waren door het dolle. Ze bereikten voor de dertiende keer de finale, waarvan ze er overigens maar een wonnen. In 2010 tegen het inmiddels gedegradeerde Usap uit Perpignan.

Vooraf was restaurant Le Goût des Choses al geselecteerd als prima restaurant en de chef maakte dat volledig waar. Na een zwaar nachtelijk vervolg, kwam niet iedereen de volgende morgen goed op gang.

Na een vlotte terugvlucht zagen we in Antwerpen Tom Dumoulin de Giro winnen en kon worden teruggekeken op een mooi weekend.

Ontwerp en realisatie Nilsson

Rugbyclub Tovaal  |  Sportpark Het Schenge  |  Geldelozepad 5j  |  4463 AJ Goes  |  E info@tovaal.nl