GESLAAGDE TOUR NAAR GRIEKENLAND

De senioren van de Goese Rugbyclub Tovaal hebben een jarenlange traditie om het seizoen af te sluiten met een buitenlandse tour. Na het eerste korte uitstapje naar het Engelse Gravesend in 1986 wordt vanaf 1991 elk jaar afgereisd naar een buitenlandse bestemming. In die periode bezocht Tovaal ondermeer Zuid-Afrika, Spanje, Portugal, Italië , Ierland en Wales en dit jaar was Griekenland het veertiende land, waar Tovaal een wedstrijd speelde.

Jan startte de voorbereiding op de trip al in december en in eind december werden al de eerste tickets geboekt. De deelnemerslijst stroomde snel vol met o.a. zes tripjongsten. Konstantinos Evaggelopoulos regelde een wedstrijd tegen zijn club Thessaloniki Lions RFC en het prima hotel Orestias Kastorias, op loopafstand gelegen van nachtleven en het water.

Na de landing op het vliegveld van Thessaloniki werden we opgevangen door een aantal spelers en met hun karretjes en een aantal taxi’s waren we al snel in het hotel en niet veel later aan tafel bij Dia Tavia. Het begin van een geslaagde avond en nacht.

De volgende morgen met taxi’s naar het IKEA-busstation, waar we opgepikt werden door de spelers van Thessaloniki Lions. Het veld lag bij een dorpje buiten de stad. Rugby staat in Griekenland nog in de kinderschoenen. Het hele team was druk in de weer om de palen overeind te zetten en ook het bier voor na de wedstrijd werd al koud gezet……

In het begin van de wedstrijd waren beide partijen aan elkaar gewaagd en boden de fanatieke Grieken fel tegenstand. Remi van Oosten opende in de zesde minuut de score, maar binnen een kwartier stond Thessaloniki Lions met 7 – 5 voor. Daarna nam Tovaal het initiatief. Via Giel Edam en Artko Hoondert nam een 7 – 15 voorsprong en na een try van tripjongste Jorn de Jager benutte Jan-Joost Wiebrens zelfs onder luid gejuich een conversion: 7 – 22. Het Kreng bepaalde zelf de ruststand op 7 – 27. Na rust gaf de ervaring van Tovaal de doorslag. Arko Hoondert, Giel Edam en Peter van Stee voerden de score op, maar via Konstantinos Evaggelopoulos was ook de thuisclub nog een keer succesvol: 12 – 41. Thessaloniki Lions kwam zelf terug tot 19 – 41, maar in de slotfase zorgden Jorn de Jager met twee tries en Peter van Stee met een soepeltjes genomen conversion voor een 19 – 53 eindzege.  

Na afloop van het duel werden tijdens een gezamenlijke maaltijd geschenken uitgedeeld en tevens werden de Grieken uitgenodigd voor een tegenbezoek aan Goes. Er werd afscheid genomen met een flinke teug ouzo met een voldaan gevoel terug naar de IKEA-parking vanwaar het grootste gedeelte weer terugging naar het centrum voor een volgende culinaire happening.

Sommigen zagen hun bedje weer de hele nacht niet en waren zondagochtend om 7.15 uur precies op tijd bij de bus voor het vertrek naar Lake Kerkiki. Mac was iets te vroeg terug bij het hotel en lag nog in te diepe slaap om ook maar enigszins wakker te worden. Hij miste een busreis van dik een uur naar de grens bij Bulgarije, een ontbijtje met teerachtige koffie, een fietstochtje, een boottocht langs pelikanen en ander gevogelte en een overdadige barbecue met veel vlees en drank na afloop.

Terug in Thessaloniki sloot Mac gelukkig weer uitgerust aan bij de groep en was het niet per se noodzakelijk om weer direct een restaurant te zoeken. Een temperatuur van een graadje of 26 maakte echter het verblijf op een terras ook zeer aangenaam. Later die avond en nacht vielen de eerste slachtoffers.

Voor een groot aantal tripgangers kwam het goed uit dat de maandag in alle rust kon worden doorgebracht. Na wat oesters bij de visboeren op de overdekte markt was het op de zogenaamde barboten goed toeven. Het eerste rondje in de schaduw beneden en tijdens het tweede rondje in de volle zon aan het bovendek. Bert verraste Boelie met een erg onverwacht cadeau, maar de verrassing was eigenlijk het grootst toen op het moment suprême de barvrouw zich plotseling aandiende.

Toch maar weer afgesloten met een lunch op straat. De laatste calamaris, tzatziki en octopusjes gingen er goed in en zorgden voor een rustige terugvlucht richting Charleroi.

Ontwerp en realisatie Nilsson

Rugbyclub Tovaal  |  Sportpark Het Schenge  |  Geldelozepad 5j  |  4463 AJ Goes  |  E info@tovaal.nl