'Ik hou van jullie, maar we MOETEN als team nu knallen'

Afgelopen zaterdag was eindelijk de langverwachte inhaalwedstrijd (moest eigenlijk ergens in de wintermaanden gespeeld worden) tegen Bekaro. Nou waren het geen onbekenden voor de Tovaal Colts, maar ook voor de aanwezige ref niet. Volgens eigen zeggen begon zijn intro met “Nou kan het zijn dat we elkaar kennen van YouTube”. Hahahahaha wat een goeie ijsbreker!!

Om maar gelijk ‘met de deur in huis te vallen’ waren het de Bekaro boys die vanaf het 1ste fluitsignaal tot aan ‘t laatste fluitsignaal snel, creatief en oppermachtig speelden.
Er was voor Tovaal geen gaatje in hun strakke gameplan te vinden, op die ene doorbraak en try na. Chapeau Bekaro! Terecht met de winst huiswaarts.

Nou is het zo dat ik al een aantal jaren een verslag tracht te schrijven (deels wedstrijd inhoudelijk, maar ook deels eigen beleving) voor op de website van Tovaal. Ondertussen al het één en ander gewend in rugbyland (van oudsher namelijk een mannenwereld), heb leuke en minder leuke teams ontmoet, heb mooie en minder mooie pitches in NL gezien. Maar hetgeen waarover ik me elke keer weer verbaas, of het nu tijdens een thuis- uitwedstrijd is; hoe een geweldige teamsport rugby eigenlijk is. Om ff een reminder te geven, onderstaand enkele extra voordelen naast de ‘normale’ sportvoordelen van een teamsport:

Je leert samenwerken
Je bent onderdeel van een team, samen hebben jullie een doel en iedereen draagt zijn steentje bij. Dit kan lastig zijn, denk hierbij aan andere verplichtingen zoals school, bijbaantjes, sociale leven. Ondanks dat heb je elkaar toch nodig om je doel te halen.

Je bouwt aan relaties
Je team heeft dezelfde interesse en liefde voor rugby. Dit zorgt vaak voor een bepaalde klik en deze klik is misschien bij iedereen anders omdat jullie allemaal zo verschillend zijn. Dat mag- en kan omdat je juist zo verschillende relaties ontwikkelt.

Communiceren is een must
Duidelijke communicatie is belangrijk in een team. Je moet communiceren over tactieken en het spel om zo het beste eruit te halen. Je leert dat naast praten, luisteren ook van belang is.
Zodra je dit niet doet, of op de verkeerde manier, gaat dit averechts werken.

Je krijgt (meer) zelfvertrouwen
Een ieder die actief deelneemt aan een teamsport heeft meestal een verbeterd zelfbeeld. Je bent deel van een groep, je hoort erbij. Tijdens, na en voor de wedstrijd krijg je daarnaast veel aanmoedigingen en steun.

Er is een gezonde competitie
Je doet je best om te winnen, om samen een topprestatie neer te zetten. Dit maakt je fanatiek en je probeert het beste te geven. Omgaan met verlies is ook onderdeel van de competitie. Het is af en toe lastig om dit op de goede manier te doen.

Er is steun
Je bent onderdeel van een team, je krijgt steun en ondersteuning daar waar nodig. Dit hoeft dus niet alleen in de sport te zijn. Het zou zomaar kunnen dat je samen met enkele teamgenoten juist ook buitenom ’t sporten afspreekt.

Je weet steeds beter hoe je om moet gaan met kritiek
Sporten gaat nooit helemaal perfect en dat is niet erg. Mocht het zo zijn dat het niet zo lekker loopt krijg je verbeterpunten te horen van je coach en af en toe OOK van je teamgenoten.
Het zou vervelend kunnen zijn als dit gebeurt omdat jij het er niet mee eens bent of baalt van jezelf.  Met vallen en opstaan weet je steeds beter hoe je hiermee om moet gaan.

In a nut shell: Meedoen aan een teamsport is naast GEZELLIG ook GOED voor je. Sporten is een belangrijk onderdeel in het leven van vele, door dit te delen met een hechte kring om je heen is altijd FIJN.

Ontwerp en realisatie Nilsson

Rugbyclub Tovaal  |  Sportpark Het Schenge  |  Geldeloozepad 5j  |  4463 AJ Goes  |  E info@tovaal.nl