Sjoerd van Benthem benoemd tot erelid

Op de ALV van jongsleden 18 juni was een van de laatste acties van Bert Bakker in zijn functie als voorzitter het benoemen van Sjoerd “Stupe” van Benthem tot erelid. Dat was eigenlijk voor niemand van de aanwezigen een verrassing, want zijn staat van dienst voor de club is enorm.

In 1979 was hij een van de eerste jeugdleden in de categorie 14-16-jarigen. In die tijd waren er in die leeftijdscategorie vooral jeugdspelers met een achtergrond bij de Hertog van Beijerengroep, maar te weinig om een volledig team te formeren. Bovendien zag moeder Joke veel teveel gevaar dat Sjoerds carrière als violist al in de knop gebroken zou worden.

Violist werd hij echter niet en uiteindelijk debuteerde hij op 5 september 1982, een dag voor zijn 18e verjaardag, voor Tovaal 2 in de uitwedstrijd tegen CRFS in Breda. Een week later werd hij door trainer Ad Buijs al opgeroepen voor het eerste in de thuiswedstrijd tegen Oemoemenoe 2.

In totaal zou hij 454 competitiewedstrijden spelen voor Tovaal 1. Daarin stond hij regelmatig off-side, maar wist zo wel 79 tries te drukken.

Na de eerste Tovaal-trip (in 1986 naar Gravesend) werd hij een echte tripganger. Hij ontbrak alleen in de Engeland-trip van 1992 vanwege de geboorte van de tweeling Anne en Freek.

Sjoerd zeurde of klaagde nooit. Toen Photootje Pier de club in 1998 verliet, verloor Tovaal ook de “drukker” van het clubblad. Hij was op allerlei manieren actief bij de productie van het clubblad, hetgeen steeds gepaard ging met het nuttigen van een glas ricard. Die werkzaamheden leverden zeker 140-150 glazen pastis op…….

Jaren geleden was er geen geschikte trainer voor de allerjongste jeugd. Een lastige groep. Ze konden relatief weinig, plukten graag madeliefjes, liepen allemaal een andere kant op. Echt iets voor Sjoerd.

Michiel Sinke was ooit de eerste lijnentrekker van Tovaal, maar één lijntje voldeed niet aan de strenge eisen die op het “Twickenham” van Nederland werden gehanteerd. Stupe was toch al vanaf 18.00 uur met zijn jeugdtraining bezig en daarna tot half 10 zelf aan de slag. Met een grote smile op het gezicht trok hij dan tussen 10 en 11 of nog veel later de lijnen nog wel even……………..

Zulke leden, die in meer dan veertig jaar nog nooit over iets, iemand of geld gezeurd of geklaagd hebben, moet je als club natuurlijk koesteren!

Uit handen van de voorzitter ontving hij dan ook een fotoboek over de Tovaal-trips en een fles ricard.

Ontwerp en realisatie Nilsson

Rugbyclub Tovaal  |  Sportpark Het Schenge  |  Geldelozepad 5j  |  4463 AJ Goes  |  E info@tovaal.nl