Veteranen oppermachtig in Aken

Na het succesvolle bezoek aan Sevenoaks RFC in november 2018 legde Jan, omdat Arras en ROC Tourcoing niet konden in het laatste weekend van maart, R.C. Aachen vast voor het tweede veteranenweekend van dit seizoen.

Na een vlotte reis door België arriveerden we klokslag 11 uur met een groep van twintig personen (spelers, referee en twee supporters) op het zonovergoten sportpark in Laurensberg, een voorstadje van Aken.

Daar werden we opgevangen door de veteranen van R.C. Aachen, die al jarenlang worden aangevuld met spelers van ter ziele gegane Limburgse rugbyverenigingen als Heerlen, Grasshoppers, Maastricht en Geleen. Ze hadden een perfect ontbijt voorbereid en een uur eerder dan gepland konden we gaan spelen. Met twee reserves en het team herbergde met Eus, Reinier, Jan, Bert, Stupe, Patrick, Giel, Koen Jan-Joost spelers die zo ongeveer twee decennia terug een vaste waarde waren in Tovaal 1. Op 25 maart 2001 versloegen zij bijvoorbeeld Oemoemenoe in Middelburg met 10 – 29. Sjors maakte ook deel uit van dat team en Jacco, Hans H. en Harry speelden dat seizoen nog regelmatig mee.

Het was al snel duidelijk dat Tovaal een maatje te groot was. Via try’s van Jan-Joost, Koen (2x), Wart en Maarten en conversions van Jan en Jan-Joost leidde Tovaal bij rust al met 0 – 29. In de tweede helft nam De Beul het fluitje over en voerden Koen, Pieter en Giel de voorsprong op tot 46 – 0. Ook benutte Het Kreng nog een conversion. Het was mooi dat de tegenstander de eer wist te redden, maar de laatste try’s waren toch weer voor Tovaal. Eerst scoorde Giel nog een keer en in de slotminuut wist zelfs Harry nog een try te drukken. Eindstand: 7 – 56.

Wat volgde was een mooie derde helft met braadworsten, bier en mooie herineringen aan confrontaties uit het verleden met vooral Born, Heerlen en Grasshoppers. Er werden nog geschenken uitgewisseld en we werden uitgenodigd voor een veteranentoernooi in oktober, waarbij ook Hamburg en Bremen acte de présence geven, maar ook R.C.Aachen is bereid om in Goes op bezoek te komen.

Tegen vijven stuurde Daan het busje, waar op dat moment slechts verticale strepen op te zien waren, richting Hostel Aachen, waar de resterende groep werd verdeeld over twee-, vier- en achtpersoonskamers.

Na een wandeling van een dik kwartier regelde voormalig reisleider De Beul voldoende stoelen op het terras van Alex en een dik uur later konden we terecht in het tamelijk chique restaurant Ratskeller, waar ze een speciaal menu voor de gasten samenstelden en waar we zelf de flessen wijn konden openen. Zo gek als in Treviso werd het niet, maar na een korte wandeling door de overigens niet al te opwindende Antoniusstrasse begonnen toch de eerste deelnemers te sneuvelen. Maarten pakte de bezem nog ter hand en vervolgens gingen alleen de echte die-hards verder.

Die maakten het nog gezellig en laat en dat was de volgende dag goed te merken. Van een lunch in Lier kwam niets meer terecht, het busje maakte nog wel een stop bij Margraten en later ook nog noodgedwongen bij een tankstation nadat de wagen ook van horizontale striping was voorzien. Bij Trapke Op bij Wouwse Plantage werd “de laatste” genuttigd en werd geconcludeerd dat iedereen een prima weekendje achter de rug had, dat volgend seizoen zijn vervolg krijgt in Arras, Gravesend of een ander oord.

   

Ontwerp en realisatie Nilsson

Rugbyclub Tovaal  |  Sportpark Het Schenge  |  Geldelozepad 5j  |  4463 AJ Goes  |  E info@tovaal.nl