Cruciale en benauwde zege voor rugbyers Tovaal | Artikel PZC 18 maart 2024

Tovaal Oysters RUGBY PZC

PZC | Cruciale en benauwde zege voor rugbyers Tovaal

De Zeeuwse rugbyclubs kenden weer een goed weekend. Oemoemenoe had in de kampioenspoule van de eerste klasse weinig moeite met hekkensluiter The Rams (28- 5) en Tovaal boekte op eigen veld een zwaarbevochten, maar cruciale 17-12-overwinning op Oisterwijk Oysters 2. Door de zege steeg het team van trainer Mateo Gastaldi naar de derde plaats, maar het blijft ongemeen spannend in de degradatiepoule van de tweede klasse.

Tovaal–Oisterwijk Oysters 2 17-12: Om zicht te houden op een langer verblijf in de tweede klasse moest Tovaal winnen van nummer twee Oisterwijk Oysters 2. Het team van trainer Mateo Gastaldi liet bij vlagen prima rugby zien. De thuisclub had pech dat een try van Jip de Waard in de vierde minuut werd afgekeurd, maar daardoor lieten de Goesenaren zich niet uit het veld slaan. Door try’s van Jorn de Jager en Robbert de Kramer en een conversion van Joey Vermaas bouwde Tovaal een 12-0-voorsprong op. Tovaal kreeg kansen op een ruimere voorsprong, maar de Brabanders kwamen op slag van rust terug tot 12-5. Na rust kwam de thuisclub toch nog in de problemen. Sil Faasse verdween voor tien minuten in de sin bin en Rhys Shannon mocht met nog tien minuten op de klok zelfs definitief inrukken. In die fase kwam Oysters 2 langszij. De gelijkmaker kwam uitermate knullig tot stand. Een penalty-kick van Oysters miste doel, maar de enige speler die adequaat reageerde was Ernst Berman, nota bene een oud-speler van Tovaal. In de slotminuten pakte Tovaal alsnog de volle winst. Roel van Eijkeren brak door de defensie van de gasten, waarna aanvoerder Jan Otte Franco Viljoen aan het werk kon zetten. De Zuid-Afrikaan verschalkte de Brabantse defensie met een dummy en bezorgde zijn team een cruciale 17-12-overwinning.